10 slimme manieren om je bedrijf online te laten groeien
Blogs | 7 februari 2023

10 slimme manieren om je bedrijf online te laten groeien

Blijven groeien en je online aanwezigheid versterken is belangrijk voor elke ZZP’er en elk MKB-bedrijf. Zowel voor starters als overige ondernemers. Het aantal mogelijkheden op het gebied van online marketing is overstelpend. Je kunt bijvoorbeeld content marketing inzetten. En/of social media. Of zoekmachine-optimalisatie. Wat is wijsheid? Samen met mijn zakenpartner Raymond Veldkamp (Tows.nl) heb ik voor jou 10 slimme manieren om je bedrijf online te laten  groeien op een rij gezet.

1. Content marketing
Content marketing is een strategie waarbij jouw bedrijf waardevolle en relevante informatie creeërt en deelt met jouw doelgroep. Doel: hun aandacht trekken en hun interesse te wekken in jouw producten of diensten. Bij content marketing  probeer je niet direct te verkopen, maar richt je je op het opbouwen van een relatie met jouw doelgroep door hen nuttige informatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van blogartikelen, video’s, infographics, podcasts of social media-posts. Door waardevolle en relevante content te bieden, kan jouw bedrijf zich profileren als een expert op jouw gebied en  bouw je vertrouwen op met je doelgroep. Vervolgens kan dit leiden tot meer verkoop en groei van jouw onderneming.

Lees meer over content marketing.

2. E-mail marketing
E-mail marketing is een strategie waarbij je gebruik maakt van e-mail communicatie om jouw bedrijf of merk te promoten en interactie te hebben met je doelgroep. Dit kan door het versturen van nieuwsbrieven, aanbiedingen of  andere relevante informatie naar een lijst van abonnees.

E-mail marketing is een uiterst effectieve manier om direct te communiceren met jouw doelgroep en hen op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en aanbiedingen van jouw bedrijf. Het kan helpen om verkeer naar jouw website te genereren, verkoop te stimuleren en een loyalere klantenbasis op te bouwen. Bovendien is het een bijzonder kosten-effectieve manier van marketing. Hierdoor kun je met een beperkt budget een groot bereik realiseren. E-mailmarketing biedt ook de mogelijkheid om gerichte campagnes te lanceren en de prestaties van deze campagnes te meten en te analyseren, waardoor je jouw marketinginspanningen kunt aanpassen en verbeteren.

3. E-mail marketing funnels
E-mailmarketing funnels is de benaming voor een serie geautomatiseerde e-mails die erop gericht zijn om leads door verschillende fasen van hun klantreis te leiden. Doel: leads converteren in klanten. Bij een e-mailmarketing funnel begeleidt je de ontvanger op een geleidelijke en gerichte manier vanaf een eerste contact tot en met de aankoop en daarna.

E-mailmarketing funnels bestaan vaak uit verschillende fasen. De eerste fase is vaak het verkrijgen van e-mailadressen van leads. Vervolgens bouw je aan vertrouwen en interesse, presenteer je je aanbod en verkoop je product of dienst. Elk van deze stappen kan worden ondersteund door gerichte e-mails die erop gericht zijn om de ontvanger te informeren, te overtuigen en te verleiden.

E-mail marketing funnels zijn een krachtige manier om leads te genereren en te converteren in klanten, omdat ze gerichte en relevante informatie op het juiste moment aanbieden. Bovendien kun je met behulp van e-mail marketing funnels de prestaties van jouw e-mailcampagnes nauwgezet meten en analyseren, zodat je jouw inspanningen kunt aanpassen en verbeteren.

4. Video marketing
Bij video marketing maak je gebruik van video’s om jouw producten of diensten te promoten en interactie te hebben met jouw doelgroep. Dit kan met video’s op websites, social media, YouTube of op andere video platformen. Video’s zijn een krachtige manier om inhoud te communiceren. Heel simpel: omdat ze zowel beeld als geluid hebben, waardoor ze meer emoties kunnen oproepen en de aandacht van de kijker langer vast kunnen houden. Bovendien kan video marketing helpen om jouw merk en producten op een visuele manier te presenteren, waardoor de kijker een beter beeld krijgt van het product of de dienst.

Video marketing kan ook gebruikt worden om jouw bedrijf als een expert te positioneren, door het aanbieden van educatieve inhoud of het delen van klantervaringen. Video marketing kan eveneens heel effectief zijn om verkeer naar jouw website te genereren, verkoop te stimuleren en de bekendheid van jouw merk te vergroten. Resultaten uit video marketing kan je gemakkelijk meten door middel van statistieken zoals het aantal views, likes en shares. Hierdoor kun je de inspanningen van jouw bedrijf op het gebied van video marketing analyseren, aanpassen en verbeteren.

5. Social media marketing
Bij social media marketing maak je gebruik van social media platformen om de online aanwezigheid van jouw bedrijf of merk te vergroten en interactie te hebben met je doelgroep. Zaak is om relevante en waardevolle content, zoals blogartikelen, afbeeldingen en video’s, te creëren en te delen en gerichte campagnes en advertenties in te zetten. Met social media marketing kun je jouw merk bekender maken, verkeer naar jouw website genereren, je verkoop stimuleren en een community opbouwen rondom jouw bedrijf. Het kenmerkende grote voordeel van social media marketing is dat je vaak direct feedback krijgt van klanten zodat je snel kunt reageren op hun verzoeken of klachten. Het is een effectieve manier om een grotere online aanwezigheid te creëren en tegelijkertijd jouw doelgroep te bereiken en te betrekken.

6. Zoekmachine optimalisatie (SEO)
Zoekmachineoptimalisatie, ook wel bekend als SEO (Search Engine Optimization), is het proces van het verbeteren van de zichtbaarheid van een website of een webpagina in de organische zoekresultaten van zoekmachines. Eenvoudig gezegd: wanneer mensen zoekopdrachten doen die relevant zijn voor jouw bedrijf of producten, dan verschijnt jouw website hoger in de zoekresultaten, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

Door SEO toe te passen op jouw website, kun je ervoor zorgen dat jouw website beter wordt begrepen door zoekmachines, Hierdoor verschijnt je website hoger in de zoekresultaten en trekt jouw website meer verkeer (relevante bezoekers). Zoekmachine optimalisatie is een continu proces waarmee je jouw website verbetert en optimaliseert om een grotere online aanwezigheid en bekendheid te behalen.

Lees meer over zoekmachine optimalisatie.

7. Zoekmachine advertenties (SEA)
Zoekmachine adverteren, ook wel bekend als pay-per-click (PPC) advertising, is een manier om jouw bedrijf online zichtbaar te maken door middel van betaalde advertenties in de zoekmachine resultaten. Door zoekwoorden te kiezen die relevant zijn voor jouw bedrijf en doelgroep, zorg je ervoor dat jouw advertenties worden weergegeven wanneer mensen zoekopdrachten doen die daarmee overeenkomen.

Wanneer iemand op jouw advertentie klikt, betaal je een bedrag (de “pay-per-click” kosten) aan de zoekmachine. Zoekmachine adverteren is een snelle manier om verkeer naar jouw website te genereren en kan een geweldige manier zijn om jouw online groei te stimuleren.

Lees meer over zoekmachine adverteren.

8. Interactieve content
Bij traditionele content marketing ligt de nadruk op het aanbieden van statische informatie, zoals blogartikelen of video’s. Interactieve content marketing is een strategie waarbij je gebruik maakt van interactieve elementen om de aandacht van jouw doelgroep te trekken en interactie te creëren. Voorbeelden: quizzen, peilingen, calculators, en chats.

Een groot voordeel van interactieve content is dat je de inhoud van jouw website voor individuele gebruikers kunt personaliseren en daarmee de gebruikerservaring enorm kunt verbeteren. Interactieve content is een effectieve manier om de aandacht van de gebruiker te trekken en hen te betrekken bij de inhoud. Door de gebruiker de mogelijkheid te geven om zelf aan de slag te gaan met de inhoud, kun je het vertrouwen en de loyaliteit verhogen.

Bovendien kan interactieve content helpen om informatie op een leuke manier over te brengen. Doe je dat echt goed dan zal de gebruiker jouw inhoud delen en aanbevelen en is hij of zij een ambassadeur voor je. Interactieve content kan ook helpen om gegevens te verzamelen over de doelgroep en hun interesses, waardoor je de marketingstrategieën van jouw bedrijf kunt aanpassen en verbeteren.

Lees meer over interactieve content.

9. Retargeting
Retargeting is een techniek die wordt gebruikt door bedrijven om bezoekers van een website opnieuw te bereiken nadat ze de website hebben verlaten. Dit gebeurt door middel van gerichte advertenties die worden getoond op andere websites die de gebruiker bezoekt.

Retargeting maakt gebruik van cookies of pixel tracking. Die volgen welke producten of pagina’s een gebruiker heeft bekeken en tonen vervolgens specifieke advertenties die relevant zijn voor hun interesses. Dit kan zorgen voor een hoger conversiepercentage en een grotere waarschijnlijkheid dat gebruikers terugkeren naar de website om een aankoop te doen.

10. Conversie optimalisatie
Conversie optimalisatie is een proces waarbij je jouw website of landingspagina’s aanpast/verbetert om het aantal gebruikers dat daadwerkelijk de door jou gewenste actie uitvoert te verhogen. Mogelijke acties die je wilt: invullen van een formulier, het doen van een aankoop of het aanvragen van meer informatie.

Bij conversie optimalisatie wordt vaak gebruik gemaakt van A/B-tests, heatmap analyse en het verzamelen van gebruikersfeedback. Met deze informatie kan bekeken worden welke knoppen of elementen op jouw website het meest effectief zijn en waar eventueel verbeteringen kunnen worden aangebracht. Door het optimaliseren van de conversie-ratio kan jouw website meer leads genereren en een hogere omzet behalen.

Lees meer over conversie optimalisatie.

Conclusie
In deze blog hebben we 10 slimme manieren besproken om je bedrijf online te laten groeien. Van het optimaliseren van je website voor zoekmachines tot het opzetten van een e-mailmarketing campagne, er zijn veel manieren waarop je je online aanwezigheid kunt versterken.

Voor het behalen van een maximaal rendement is het vaak het meest effectief om een mix van verschillende methodes, middelen en technieken in te zetten. Belangrijk is ook om resultaten goed meetbaar te maken en te houden zodat je vinger aan de pols houdt en verbeteringen kunt doorvoeren.

Het belangrijkste is om een duidelijk doel voor ogen te hebben en gericht te werken aan de groei van je bedrijf. Door consequent gebruik te blijven maken van de verschillende mogelijkheden zul je zien dat jouw online groei in een stroomversnelling komt.

Wil je weten welke strategie en aanpak voor jouw bedrijf het beste werkt? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een inspirerend adviesgesprek.

Of vul onderstaand contactformulier in. Ik neem dan binnen 24 uur contact met je op.

proeftekst

webcheck

Over Jeroen van Netten

Over Jeroen van Netten

Online marketing-expert/SEO tekstschrijver Jeroen van Netten is eigenaar van 1-mans bureau Rhinoz Marketing Resultancy in Soest. Met een unieke mix van business consultancy en marketing consultancy helpt hij gestarte ZZP’ers en ZZP’ers die willen gaan starten bij het behalen van online resultaten. Niet met vuistdikke adviesplannen, maar op een heel pragmatische wijze. Zijn andere specialisme: het schrijven van en met slimme A.I.-tools optimaliseren van verkoop­­stimulerende marketing­­teksten waaronder SEO-webteksten. Hij werkt op project- of interimbasis voor eindklanten en als freelancer voor communicatiebureaus en heeft onder meer ruime ervaring in de ICT/telecom-branche, de medische sector, bouw/vastgoed, de automotive branche en handel/industrie.